Sovelia och Vault bidrar till processoptimering för Arctic Machine

Arctic Machine

Arctic Machine gick från produktutveckling i Inventor till processoptimering med PLM (product lifecycle management)

Det finska familjeföretaget Arctic Machine verkar internationellt och tillverkar utrustning för vägunderhåll. Företaget är nästintill ensamt på marknaden om att kunna erbjuda ett komplett produktsortiment för vägunderhåll från egen produktion. Arctic Machine levererar nyckelfärdiga lösningar som monteras direkt på lastbilens chassi. Produktutbudet täcker allt från snöröjningsutrustning till utrustning för avisning, vägröjning och automatisk kontroll för hantering av de olika systemen.

Arctic Machine gick från produktutveckling i Inventor till processoptimering med  PLM (product lifecycle management)

Tack vare Sovelia har konstruktörerna och inköparna på Arctic Machine numera tillgång till samtliga objekt och dokument. Ritningar och artikellistor för en viss produktkonfiguration kan med andra ord enkelt sammanställas med en och samma funktion. Tidigare hanterades allt manuellt.

”Vi har implementerat Sovelia och Autodesk Vault i samarbete med Symetri. Konstruktören använder Vault under arbetets gång för att hantera konstruktionsdokument. Artiklar, produktstrukturer och dokumentation upprättas automatiskt via gränssnittet i Sovelia. Tidigare var vi tvungna att spara alla ritningar manuellt i en mappstruktur på huvudkontorets server", berättar företagets produktutvecklingschef Petteri Tervamäki.

Tillgång till personlig handledning, rådgivning och support via ett och samma nummer

När man väl hade beslutat sig för att implementera ett PLM-system, valde Arctic Machine att jämföra 4-5 olika tjänsteleverantörer. Man gjorde en noggrann undersökning för att fastställa vem som bäst motsvarade de önskemål man specificerat. Ett av de främsta urvalskriterierna var stöd för konstruktion i Autodesk Inventor, menar Tervamäki. Man behövde helt enkelt en lösning som kunde erbjuda omedelbart support i takt med lanseringen av nya versioner av Inventor och Vault. Därför föll valet på Sovelia. Dessutom tecknade man avtal med Symetri och fick på så sätt tillgång till en komplett lösning, där både tjänsteleverantörernas kompetens kan tas tillvara på bästa sätt. Via ett och samma telefonnummer har man dessutom tillgång till personlig handledning, rådgivning och support, oavsett om det gäller konstruktionsprogrammet eller PLM-systemet.

”Tidigare var konstruktören eller köparen tvungen att veta i vilken mapp den senaste versionen av varje dokument var sparad", berättar Tervamäki. ”Nu hittar de snabbt och enkelt artiklar och dokument med hjälp av sökfunktionen i Sovelia. Exempelvis kan ritningar och artikellistor tillhörande en viss produktkonfiguration enkelt sammanställas med en och samma funktion. Innan implementeringen var vi tvungna att hantera allt sådant arbete manuellt."

Integrera Sovelia i affärssystemet och som stöd för säljprocesser och serviceuppdrag

Tack vare Symetri och deras expertis förlöpte implementeringen av Sovelia ganska smidigt enligt Tervamäki. Supportteamet besvarade snabbt och effektivt frågor allteftersom de uppstod och hade dessutom god branschkännedom. När man arbetar med specifikationer är den största utmaningen att få insikt i kundens produkter, vilket är kunskap som måste komma inifrån företaget.

Nästa steg för Arctic Machine är att säkerställa automatisk överföring av produktinformation till affärssystemet och implementera Sovelia i säljprocesser och serviceuppdrag. Det kommer att generera stora fördelar, inte minst eftersom många produkter är kundanpassade och finns i dussintals, om inte hundratals, olika utföranden. Enligt Tervamäki har ämnet redan varit uppe för diskussion på ett antal möten, men det kvarstår fortfarande en hel del grundläggande arbete internt innan man kan ta nästa steg. När steget väl tas finns det dock stor potential för fortsatt utveckling och automatisering av processerna hos Arctic Machine.

Kontakta Oss

Skicka din förfrågan här så kommer en medlem i vårt team att kontakta dig.

Vi kommer att behandla dina personuppgifter i syfte att hantera din anmälan. Läs mer i vår Privacy Policy om hur vi behandlar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har.

Relaterade kundcase


Effektivare simulering för Vinab med Altair SimSolid

Vinab (Verkstadsindustri i Norr AB) är en länstäckande industripartner som arbetar med tillverkning, montage, reparationer och underhåll samt rörsvetsning inom den tunga industrin i Norrbotten. Vinab arbetar i många fall med stora och komplexa kon... Läs mer