Körspårsanalys med Vehicle Tracking

Körspårsanalys med Vehicle Tracking

Med Autodesk Vehicle tracking kan du enkelt och snabbt göra körspårsanalyser. Det finns ett bibliotek med fordon att välja mellan, främst för fordon som kör på väg, men det finns också andra typer av fordon såsom flyg och spårvagn. Du kan också skapa dina egna fordon. 

Körspårsanalys med Vehicle Tracking

 

 

För Sverige finns en fordonskatalog för Trafikverket från 2012.

 

 

Välj ditt fordon och starta genom att klicka på AutoDrive och klicka ut startpositionen för fordonet. Fortsätt klicka för att göra själva körningen.

 

 

 

Inställningar finns det gott om i Vehicle tracking. När startpositionen för fordonet är placerat får du ett fönster med inställningar för startläget, när du sedan kör ditt fordon får du ett annat fönster med inställningar för bl.a. hastighet, olika varianter av svängar och om du vill se extra linjer för marginaler. Settingsknappen längst till vänster i ribbonet för Vehicle Tracking ger dig mer generella inställningar såsom vilka enheter som ska gälla etc.

Inställningar för linjer och utseende på dina körspår finns i Report Wizard. Denna Wizard fungerar ungefär som Code Set Style, alla ingående inställningar för respektive rapport går att ändra. Du kan också visa flera rapporter samtidigt i ett körspår om du skulle vilja. Det finns 4 olika förinställda rapporter som du kan ändra i själv eller så kan du göra dina egna rapporter för att styra utseenden.

Du kan såklart köra analyser vertikalt också, antingen på din profil från en C3D profile view, eller en vanlig polyline.

Har du byggt upp din väg med korridor och har en toppyta för korridoren så kan du även analysera marginaler till ytan så att inte fordonet släpar i din yta någonstans.

Roligaste funktionaliteten med Vehicle tracking måste vara att du kan kolla dina körspår i 3D (om du har en C3D korridor och yta från korridoren). Grafiken i Civil 3D kanske inte är den bästa, men med hjälp av Naviate kan du göra modellen mer realistisk och livfull genom att addera t.ex. belysningsstolpar, vägmarkering och skyltar. 

Vill du veta mer om Vehicle tracking? Se detta webbinarium!

 

Texten är skriven av Mia Kajsajuntti, applikationsingenjör på Symetri.

Vill du veta mer om hur du kan få tillgång till Vehicle tracking, kontakta Tomas Lindgren nedan.

Tomas Lindgren

Tomas Lindgren

Sales, Building & Infrastructure
Säljansvarig för Autodesk Cloudlösningar för byggbranschen (BIM360 och ACC)
Mia Kajsajuntti

Mia Kajsajuntti

AEC Infra
Mia har en bakgrund som vägprojektör och arbetar som applikationsingenjör med Naviate för Civil 3D. Hon fokuserar främst på Naviate Väg och håller kurser inom väg-segmentet.
Blogg

Symetri stöttar hållbara byggen

21 september 2023

Artikel med Symetri där vi pratar om hur BIM och lösningar som till exempel One Click LCA och Naviate Zero kan hjälpa till att skapa en mer hållbar framtid för byggbranschen. Läs här.

Läs mer
Blogg

VAD HAR FÖRETAG ATT VINNA PÅ ATT KOPPLA IHOP PDM MED ERP?

21 september 2023

Tillverkande företag idag är ständigt på jakt efter sätt att öka effektiviteten och att förbättra processer i sin verksamhet. Ett sätt att nå framgång är genom att integrera två viktiga system: Product Data Management (PDM) och Enterprise Resource Planning (ERP). Genom att koppla ihop dessa kan företag uppnå en rad fördelar som kan göra en betydande skillnad i såväl affärsprocesser som resultat.

Läs mer
Blogg

Power BI: visualisera och dela data

14 augusti 2023

Power BI är ett datavisualiseringsverktyg som skapar interaktiva visualiseringar av data från olika källor. Den samlar in, analyserar och presenterar data i ett användarvänligt format. Med Power BI kan användare skapa och dela visualiseringar, rapporter och dashboards med andra i organisationen.

Läs mer