Pressrelease

Symetri investerar i BIM för brandskydd och förvärvar Bimfire Tools

Symetri och Briab har under flera år samarbetat för att möjliggöra för brandprojektören att arbeta direkt i BIM-modeller, med hjälp av programvaran Bimfire Tools. Bimfire Tools låter brandsäkerhetsinformation integreras direkt i BIM-processen för ett digitalt arbetsflöde. För att driva utvecklingen vidare förvärvar Symetri Bimfire Tools från Briab Group AB per 1 september 2022.

Symetri investerar i BIM för brandskydd och förvärvar Bimfire Tools

Med början våren 2020 har Symetri och Briab samarbetat för att utveckla en stabil lösning som innebär att även brandprojektören kan jobba digitalt och direkt i BIM-modellen. Nu tas ett ytterligare kliv då Symetri förvärvar Bimfire Tools. Symetri ser stora möjligheter att driva vidare utveckling och kopplingar till sin egenutvecklade produktplattform Naviate. Både Naviate och Bimfire Tools är tilläggsprogram till Revit. Naviate har idag ett stort antal specialfunktioner anpassade för bland annat arkitekter och konstruktörer, som i sin tur har behov av en tydlig kravställning utifrån ett brandperspektiv. Brandskyddsprojektering blir ett naturligt komplement till portföljen. Symetri har lång erfarenhet och kompetens av att stötta sina kunder med att digitalisera flöden, arbetssätt och att introducera och vidareutveckla BIM-processer.

”Brandskydd är en viktig del i BIM-familjen. Och det ska bli riktigt spännande att nu göra en ännu större satsning för att stötta våra kunder inom detta viktiga område "
Per Carlsson, Senior Director AEC Nordics, Symetri.

Fortfarande hanteras brandskyddskrav och information via rapporter och skisser. Detta innebär inte enbart onödiga byggkostnader, utan även en obefintlig datastruktur för vidare fastighetsförvaltning. Genom att ta steget över till digitala processer sparas både tid och pengar under byggfasen, samtidigt som spårbarheten ökar. Det leder i sin tur till förbättrad säkerhet och hållbarhet under hela byggnadens livslängd.

 Vi vill tacka våra kollegor, teamet på Bimfire Tools, för ett fantastiskt arbete. I Symetris regi är vi övertygade om att utvecklingen kommer att ta än flera kliv och vi ser fram emot att fortsatt utvecklas vidare tillsammans
Björn Wulff, VD Briab

Förvärvet och Symetris satsning innebär följande:

  • Symetri blir ägare av programvaran Bimfire Tools och fortsätter att driva all produktutveckling.  
  • Samtliga anställda i teamet för Bimfire Tools går över till en anställning på Symetri.
  • Symetri anställer ytterligare resurser med fokus på kundutveckling.
  • Symetri fortsätter att sälja Bimfire Tools i Norden och Storbritannien samt att se på ytterligare expansionsmöjligheter. Bimfire Tools kommer att ingå i Symetris utbud av produkter och tjänster globalt.
  • Symetri kommer att göra sitt yttersta för att säkra en bra och säker övergång för samtliga kunder.

Kontaktpersoner:

Per Carlsson
Senior Director AEC Nordics, Symetri
+ 46 (0)70 295 33 10 / per.carlsson@symetri.com

Björn Wulff
Verkställande Direktör Briab
08-406 66 35 / bjorn.wulff@briab.se

Om Symetri 

Symetri är en av Europas ledande leverantörer av digitala produktlösningar för BIM, produktdesign och livscykelhantering. Genom att kombinera egenutvecklade produkter, förstklassig teknik från partners och ett omfattande utbud av tjänster gör Symetri det möjligt för sina kunder att skapa hållbara konstruktioner, maximera effektiviteten och öka konkurrensfördelarna med hjälp av digitala lösningar.

Symetri grundades i Sverige 1989 och har 750 anställda. Företaget har kontor i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Irland och USA. Symetri har status som Autodesk Platinum Partner, Autodesk Authorised Training Centre (ATC) och Autodesk Service Provider Premier och är en del av Addnode Group AB, vars B-aktier är noterade på NASDAQ Stockholm. Addnode Group erbjuder verksamhetskritiska IT-lösningar till utvalda marknader inom både privat och offentlig sektor. www.symetri.com

Om Briab 

Briab vänder osäkerhet till möjligheter genom nyskapande och effektiva lösningar som förbättrar processer, reducerar kostnader och skapar trygghet. Från vårt ursprung inom brandskydd har vi utvecklats till ett företag av innovativa riskhanteringsexperter. Med ca 180 medarbetare är vi Nordens största fristående riskhanteringsexpert. 
The right side of risk  - www.briab.se

Nyheter

Nordic BIM Summit: 16 april 2024

04 december 2023

Välkommen till Nordic BIM Summit, ett av årets största event för dig som jobbar inom bygg- och infrastruktur. Ta del av de senaste trenderna. Anmäl dig här!

Läs mer
Nyheter

Symetri lanserar Naviate Zero MVP

25 september 2023

Den första versionen av Naviate Zero MVP (Minimum Viable Product) är nu tillgänglig. Denna första version kommer endast att vara tillgänglig för ett begränsat antal kunder.

Läs mer