Körspårsanalys med Vehicle Tracking

Körspårsanalys med Vehicle Tracking

Med Autodesk Vehicle tracking kan du enkelt och snabbt göra körspårsanalyser. Det finns ett bibliotek med fordon att välja mellan, främst för fordon som kör på väg, men det finns också andra typer av fordon såsom flyg och spårvagn. Du kan också skapa dina egna fordon. 

Körspårsanalys med Vehicle Tracking

 

 

För Sverige finns en fordonskatalog för Trafikverket från 2012.

 

 

Välj ditt fordon och starta genom att klicka på AutoDrive och klicka ut startpositionen för fordonet. Fortsätt klicka för att göra själva körningen.

 

 

 

Inställningar finns det gott om i Vehicle tracking. När startpositionen för fordonet är placerat får du ett fönster med inställningar för startläget, när du sedan kör ditt fordon får du ett annat fönster med inställningar för bl.a. hastighet, olika varianter av svängar och om du vill se extra linjer för marginaler. Settingsknappen längst till vänster i ribbonet för Vehicle Tracking ger dig mer generella inställningar såsom vilka enheter som ska gälla etc.

Inställningar för linjer och utseende på dina körspår finns i Report Wizard. Denna Wizard fungerar ungefär som Code Set Style, alla ingående inställningar för respektive rapport går att ändra. Du kan också visa flera rapporter samtidigt i ett körspår om du skulle vilja. Det finns 4 olika förinställda rapporter som du kan ändra i själv eller så kan du göra dina egna rapporter för att styra utseenden.

Du kan såklart köra analyser vertikalt också, antingen på din profil från en C3D profile view, eller en vanlig polyline.

Har du byggt upp din väg med korridor och har en toppyta för korridoren så kan du även analysera marginaler till ytan så att inte fordonet släpar i din yta någonstans.

Roligaste funktionaliteten med Vehicle tracking måste vara att du kan kolla dina körspår i 3D (om du har en C3D korridor och yta från korridoren). Grafiken i Civil 3D kanske inte är den bästa, men med hjälp av Naviate kan du göra modellen mer realistisk och livfull genom att addera t.ex. belysningsstolpar, vägmarkering och skyltar. 

Vill du veta mer om Vehicle tracking? Se detta webbinarium!

 

Texten är skriven av Mia Kajsajuntti, applikationsingenjör på Symetri.

Vill du veta mer om hur du kan få tillgång till Vehicle tracking, kontakta Tomas Lindgren nedan.

Tomas Lindgren

Tomas Lindgren

Sales, Building & Infrastructure
Säljansvarig för Autodesk Cloudlösningar för byggbranschen (BIM360 och ACC)
Mia Kajsajuntti

Mia Kajsajuntti

AEC Infra
Mia har en bakgrund som vägprojektör och arbetar som applikationsingenjör med Naviate för Civil 3D. Hon fokuserar främst på Naviate Väg och håller kurser inom väg-segmentet.
Blogg

Gata med Naviate

27 juni 2022

Naviate har numera uppdaterade subassemblies som gör det lättare att få till bra korridormodellering och ytor. Med dessa subassemblies kan du få en bra modellering för vanliga typer av gatumiljöer såsom längsgående parkeringar, kantstenar med olika visningshöjd och gångbanor med olika typer av beläggning. 

Läs mer
Blogg

Lättare och smidigare rörkonstruktion i Autodesk Inventor med Sovelia Routing

20 juni 2022

I detta blogginlägg får du veta mer om hur du med med Sovelia Routing kan förenkla designprocessen och utöka funktionaliteten för rörkonstruktion i Autodesk Inventor. Sovelia Routing är en add-on till Autodesk Inventor och innehåller kompletterande tilläggsfunktioner som stödjer, effektiviserar och påskyndar designprocessen i jämförelse med standardversionen av Inventor.

Läs mer