Smarta lösningar förhindrar tio veckors långa produktionsstopp på Orkla

Orkla

Nidar är Norges enda godisfabrik med fullsortiment och på anläggningen med hela 300 medarbetare i Trondheim tillverkas allt från choklad, konfekt och smågodis till lakrits och gelégodis.

Allt började med ett produktionsstopp i samband med att en fördelararm i plast gick sönder i en av maskinerna. Idar Tanemsmo, CAD-chef på Nidar, kontaktade den italienska maskinleverantören för att få hjälp med att byta ut den trasiga komponenten:

Viktigt med kompetens inom egna företaget

Tanemsmo var lyckligtvis erfaren användare av Autodesk Inventor och väl förtrogen med programmets 3D-verktyg för framtagning, visualisering och simulering av konstruktionsritningar. Tack vare ett nära samarbete mellan Orkla IT, Orkla Confectionery & Snacks Norge och Symetri, som levererat och implementerat programlösningen, hade Tanemsmo tillgång till de rätta programverktygen och nödvändig kompetens och support. De omfattande kostnaderna för beställning och leverans av en ny komponent fick honom dock på nya tankar. Han gjorde noggranna mätningar av den uttjänta plastarmen och ritade därefter upp den i Inventor. Den detaljerade ritningen skickade han därefter över till en lokal maskintillverkare. Komponenten tillverkades efter angivna mått och var snart i händerna på Tanemsmo, redo att installeras och tas i bruk i IFA-maskinen. Rätt verktyg och tillgång till automatiserad teknik resulterade slutligen i att man sparade 18 500 euro på själva komponenten och att produktionsstoppet endast blev två veckor långt istället för tre månader.

“Om jag hade klarat det utan så goda kunskaper i Inventor? Knappast!”
Idar Tanemsmo, CAD-chef på Nidar

Tanemsmo förklarar att det uppstår många liknande situationer under ett år, om än i mindre omfattning. Men sammantaget hade alla uppkomna situationer kunnat innebära omfattande kostnader. Pengar som de faktiskt tjänar in genom att själva ha tillgång till rätt verktyg och kompetens.

Effektivare produktionsanläggningar 

Incidenten med IFA-maskinen är ett tydligt exempel på hur viktiga Symetris lösningar är för Orkla Confectionery & Snacks Norge och Nidar.

För att kunna förbättra effektiviteten på produktionsanläggningar som Nidar, är rätt programvara och kompetens helt avgörande. Det är där Symetri kommer in i bilden. Vi levererar unika lösningar med olika komplexitet, baserat på kundernas behov och verksamhet.

I nära samarbete med våra kunder, som t.ex Orkla, utvecklar vi övergripande koncept för att hjälpa dem att sänka sina kostnader, reducera ledtiderna och öka produktiviteten.

Utmaningar

  • Dyrt och tidskrävande att byta ut maskinkomponenter

Lösningar

  • Professionell support och kompetens med rätt programvara från Symetri

Fördelar

  • Stora besparingar i händelse av driftstopp

Kontakta Oss

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig.

Relaterade kundcase


Effektivare simulering för Vinab med Altair SimSolid

Vinab (Verkstadsindustri i Norr AB) är en länstäckande industripartner som arbetar med tillverkning, montage, reparationer och underhåll samt rörsvetsning inom den tunga industrin i Norrbotten. Vinab arbetar i många fall med stora och komplexa kon... Läs mer