#connect2collaborate

BIM FORUM 2020 - Q&A

Här kan du se frågor och svar från våra talarpass under BIM Forum 2020 - Symetris årliga event där vi visar produktnyheter och diskuterar utmaningar och lösningar i branschen. 

Bara man kan exportera ut en excel från programmet, så spelar det ingen roll vilket program det är.

Bara man kan exportera ut en excel från programmet, så spelar det ingen roll vilket program det är.

Ska fungera fint. https://www.autodesk.co.nz/bim-360/construction-management-software/quality-control-in-construction/asset-equipment-tracking/features-supporting-asset-equipment-tracking/

Hej Fredrik. Det går utmärkt. XLS eller txt, csv m.m.

Hej Max. Tack! Man kan läsa in listor via Excel eller txt osv.  Så den vägen är det möjligt att ta in data från flera olika modelltyper (även från NVD-filer).

Hej. Vi behöver nog lite mer info om hur du tänker för att kunna ge ett bra svar. Jag kontaktar dig via mail. // Tomas Lindgren

QR-koder eller streckkoder. Oftast om/eller alltid, så är det streckkoder på materialet/komponenter.

Man kan läsa in listor via Excel eller text osv, Så den vägen är det möjligt att ta in data från flera olika modelltyper (även från NVD-filer).

Vi kontaktar dig för mer dialog. Är lite osäker på hur du menar. // Tomas Lindgren

Hej Thomas. Nej Det är 3:e parts programvara. Jag ska be Pierre skicka info till dig. // Tomas Lindgren

Hej!
Om du ändrar på mönstret så ändras det mönster som materialet använder - men familjen i sig borde inte ändras, beror lite på hur du menar. Maila mig om du har fler funderingar/Thorbjörn Hoverberg

Hej!
Jodå, det fungerar fint - bara man inte är klantig och väljer en Length parameter för de får man ju inte variera i grupp med... :-(

Maila mig om du har fler funderingar! :-)

//Thorbjörn Hoverberg

Hej Jan!
Det måste jag kontrollera med mina norska IFC-experter - vi har en funktion som försöker ändra IFC-class på objekt men osäker om den fungerar på system familjer.

Mvh
Thorbjörn

Alla symboler med text är "annotativa", alltså de har en textstorlek. Medans alla andra symboler har en fast storlek. Detta gör att vi har yes/no parametrar på dem för att ändra skalorna. Men de är gjorde för 100/200 skalor.

Nej tyvärr finns det inte en funktion att kopiera över brandcellsgränserna, utan man får enkelt kopiera över med bind link i Revit, då kommer allt över. Rekommenderar då såklart att rensa våran modell först från "överflödig" information.

Yes, vid varje projekt försöker vi leverera alltid RVT, IFC, PDF och DWG (egentligen som alla projektörer då), där det går att använda våran modell för att framförallt då kontrollera vägg/golvklasserna. Sedan finns ju det såklart alla andra objekt med också, för att kunna kontrollera t.ex. vägledande markering mot rum (ifcSpace).

Hej!
I dagsläget går det inte riktigt från AutoCAD tyvärr. Utan vi försöker med hjälp av denna produkt få brandkonsulter att gå över från pdf/autocad till just Revit.

I dagsläget går det att granska vart det ska vara genombrott, tyvärr inte "åtgärderna". Detta är något vi definitivt kommer fokusera på, men eftersom idag så sitter de flesta fortfarande i AutoCAD MagiCAD så har vi väntat med det.

Samma parametrarna måste finnas i båda modellerna, i exemplet som visade användes t.ex. Fire Magnet, och den måste då finnas i A-modellen också.

Är det så (vilket i de flesta fall) används egna parametrar med egna suffix (företagsegna eller projektegna såsom JM/Skanska o.s.v) så kan vi enkelt föra in dem i våran modell så datan hamnar på de parametrarna. Detta så att ni kan använda era egna litteran/schedules o.s.v.

Detta ""kräver"" egentligen bara mer kommunikation mellan A och Brand. Vi använder oss av antingen parametrik som skickas till den väggen alt en symbol för att visa vart väggen behöver delas innan information skickas över. Efter detta har gjorts och vi får en uppdaterad modell (antingen en vecka senare, eller om den skickas via sprend / sharepoint / liknande) så kopplar vi enkelt om våra gränser till väggen och skickar över!

Självfallet i verkliga fall så blir det även bli så enkelt att man bara skärmdumpar vart vi behöver delning.

Hej, vi levererar fortfarande brandskyddsbeskrivningen samt brandritningar istället för skisser i pdf-format. Men utöver det så levererar vi också en brandmodell i rvt (inklusive parametrik), ifc och dwger (egentligen som alla andra gör idag), detta för att underlätta för samtliga projektörer så att de enkelt få in vår information i det program som de jobbar i.

Teckenförklaringen kan skapas automatiskt för varje ritning. När man skapat teckenförklaringen kan man sedan som jag visade enkelt bara uppdatera den om det skett några förändringar.

Roligt att höra! Ja ansvarsbiten ser jag som brandskyddsprojektör är viktig där vi genom att jobba på det här sättet tar ett större ansvar för att informationen blir rätt. Det tar bort risken för feltolkningar av skisser eller brandskyddsbeskrivningen som ibland finns som enda underlag för exempelvis krav på dörrklasser. Produkten finns på marknaden sen knappt ett år tillbaka och har använts för proof of concept i bostads-, sjukhus- och kommersiella projekt. Produkten är riktad till brandkonsulter och för er arkitekter finns det en gratisversion för att endast konsumera data.

I dagsläget finns enbart familjen som visades i Bimfire tools, skulle ni, som A, ha intresse att använda dessa familjer i andra projekt är det bara höra av er!

Vi får boka en spelning med Pierre till nästa gång :-)

Nej, det är inte Revit som styr. Det är Excelarket och det finns en Mall i B360 för hur den ska se ut.

Just nu för tillfället, nej.

Hej. I dagsläget är det tyvärr bara en och en. Det är dock på Autodesks lista.

Idag hamnar alla under "Checklist"-mappen. (Funkar på samma sätt som Issues).

Hej. Nej. Men du kan lämna ett "Ej aktuellt" svar på punkten.

Idag hamnar alla under "Checklist"-mappen (funkar på samma sätt som Issues).

Kul, då ser vi till att du får en inbjudan!

Kul och tack för feedback!

Nej, du som admin kan inte ändra namnet om någon har loggat in med fel namn, men personen i fråga kan numera själv ändra sitt namn så namnet blir rätt.
Det kunde man inte tidigare men nu är det möjligt.

Nu har jag fått svar på var man kan ändra.
Var och en ändrar sitt eget visningsnamn här i sina Studio-inställningar under Revu-menyn, men en ändring påverkar tyvärr bara framtida sessioner, dvs det ändras inte i en pågående session. I så fall får man ändra sitt namn och bli inbjuden igen till sessionen.

They are connected in VR headsets.

Antingen sätter man beräkningsvärden till ett mycket litet intervall, eller så ser man till att berg i dagen och mark-ytan ligger på samma ställe.

Ja, du kan fortfarande använda filter. Du kan numera till och med öppna filterdialogen från rebar numbering.

Ja du kan fortfarande använda filter. Du kan numera till och med öppna filterdialogen från rebar numbering.

Jo det skulle säkert gå. Men det kan bli krångligt om du har olika längd på järnen men samma utbredning. Då får man ändå fixa till det i efterhand.

Grupperingen styrs av värdet som är inskrivet på den parameter man valt att styra ”Partition”. Så svaret blir ja, det är bara att byta värdet i parametern. Ungefär på samma sätt man gör när man grupperar vyer.

New naviate Analysis version will be available to you by the end of this week! In the current version we show daylight factor from Blue(least light) to Red/Yellow(maxlight). This is the hardcoded color code currently and it has been like this for a while now. Which version do you have?

We support Radiance and Accelerad(only Nvidia GPU) Radiance: https://www.radiance-online.org/ Accelerad: https://nljones.github.io/Accelerad/. Radiance Is widely used and validated as a lighting simulation tool. It uses CPU to render and calculate
Accelerad is basically the NX version of Radiance. Uses GPU -Nvidia only.

The Daylight Ratio changed due to the change of the correction shading factor. The toposurfaces created a larger shading obstruction in front of some windows, which increased the shading factor:
Which reduces the glass area of the window and ultimately affects the Daylight Ratio.

The tools are under continuous development. I would recommend to follow the blog on https://dynamobim.org/ to follow the latest developments.

Both are good programming languages. Depending on what you want to achieve with it. Python is within Dynamo. And is open to other users. C# allows you to compile into DLL and thus closed to others.

You can also use the Data.Remember node from the Generative Design tools package. This will store the data in the script.

The tools are under continuous development. I would recommend to follow the blog on https://dynamobim.org/ to follow the latest developments.

Hej! Jag vet inte riktigt än men ha koll på min LinkedIn så kommer jag länka den där under denna veckan! /Caroline

Hej! Det finns befintliga stilar med i Naviates mallfil idag! /Caroline

Partners till BIM Forum 2020

Följ oss på LinkedIn för att få de senaste nyheterna kring BIM Forum 2020 samt andra intressanta ämnen.