Ett uppdaterat och garanterat korrekt brandskydd räddar liv

Kalmar Kommun

Varje år måste Sveriges kommuner gå igenom sitt fastighetsbestånd för att inventera brandskyddet. Finns det utrustning som behöver servas eller bytas ut? Har det gjorts förändringar eller ombyggnationer? Är brandskyddsritningarna uppdaterade och korrekta?

– Branddokumentation utgör myndighetskrav. Därför är det särskilt viktigt att vi har kontroll och systematik i vårt brandskyddsarbete, konstaterar Johan Engvall, BIM-strateg på Kalmar Kommun.

För att leva upp till allt striktare brandskyddskrav väljer fler och fler kommuner att digitalisera sitt brandskyddsarbete. Kalmar kommun är en av dem som ligger i framkant.

­– I en växande kommun som Kalmar, med över femhundra byggnader och runt 380 000 kvadratmeter yta att ta hand om, innebär digitalisering och BIM-modulering stora möjligheter. Vi behöver effektivisera vårt arbete och hitta nya sätt att kategorisera dokumentation för att kunna spåra tillbaka i tiden och planera bättre för framtiden. Inte minst när det gäller kraven på ett systematiskt brandskyddsarbete, berättar Johan Engvall, ansvarig BIM-strateg på Kalmar Kommun. 

Alla brandskyddsritningar, gamla och nya, ska digitaliseras.

När Kalmar kommun bestämde sig för att upphandla ett nytt fastighetssystem var det därför en självklarhet att även inkludera brandskyddet. Samtidigt togs en rad strategiska beslut för att göra det möjligt; alla brandskyddsritningarna över kommunens befintliga byggnader ska digitaliseras och vid nybyggnation ska kommunen från och med nu ställa krav på brandskyddsritningar i BIM.

Genom att koppla BIM-datan till sitt nya fastighetssystem vill Kalmar kommun göra korrekt och uppdaterad brandskyddsinformation tillgänglig för alla som arbetar med kommuns byggnader.­

– Ritningar är bara en ögonblicksbild, konstaterar Johan Engvall. Den stämmer just när den trycks eller publiceras. Idag har vi många sådana ögonblicksbilder på våra lokaler, både i pappersformat och i digitala versioner.  Men i vårt nya fastighetssystem kommer du bara hitta en brandskyddritning, den senaste som speglar verkligheten.

Enkelt uppdaterat, alltid korrekt och tillgängligt för alla.

Med en BIM-modell är det även möjligt att löpande uppdatera ritningar. Så snart verkligheten förändras; en branddörr byts ut, en vägg flyttas eller lokalen används på ett sätt som kräver uppgradering av brandskyddet, kan ansvarig förvaltare enkelt göra motsvarande ändring i brandskyddsdokumentationen. Med detta arbetssätt behöver ritningen inte längre göras om från grunden, bara uppdateras med nya data och laddas upp i fastighetssystemet på nytt.

­– Det kommer naturligtvis att spara oss både tid och arbete, men framför allt ökar säkerheten och tryggheten i våra fastigheter. Ett uppdaterat och garanterat korrekt brandskydd kan mycket väl vara det som räddar liv, säger Johan Engvall.

Enklare och säkrare brandskyddsarbete med interaktiva ritningar.

Just nu är Johan sysselsatt med förberedelserna som digitalisering kräver, bland annat att rita upp 3D-modeller av kommunens befintliga byggnader, där även brandmodellerna ska ingå. Här utgår Johan från den branddokumentation som redan finns, men den måste naturligtvis kvalitetssäkras tillsammans med experterna, tekniker, snickare och förvaltare, som känner byggnaderna utan och innan.

– Här är möjligheten att visualisera en fantastisk fördel, fortsätter Johan. Alla är inte lika bra på att läsa ritningar och ritningar kan innehålla så många olika saker. Med en brandmodell kan jag släcka ner all annan information och bara fokusera på detaljerna kring just brandskyddet. Det går ju knappast på samma interaktiva sätt i en PDF-ritning.

Nödvändigt och till stor nytta för många i hela organisationen.

Även om BIM-modulering kommer med en del nya krav på rutiner och kunskap, är det många i organisationen som ser fram emot kommunens nya verktyg och ritningar. Förvaltare och brandskyddsansvariga såklart, men även fastighetsskötare, lokalvårdare, hantverkare och bygglovshandläggare. Inte minst är tillgången till korrekta brandskyddsdata avgörande i underhåll och ombyggnationer.

– Ska du byta en dörr till exempel eller borra en kabelgenomföring i en brandklassad vägg, måste det hanteras på ett särskilt sätt. Därför behöver vi nu även få till en systematik som ger alla intressenter tillgång till korrekt information, just när de behöver den. Tanken med det arbete vi lägger ner nu är ju att göra det enklare för alla framöver. När vi är klara med det här ska ingen behöva springa runt och leta efter brandskyddsinformation längre eller vara osäker på om den stämmer, avslutar Johan Engvall.

Naviate Bimfire – en självklarhet i kommunens nya fastighetssystem.

Naviate Bimfire är Symetris egen Revit-plugin för brandskyddsprojektering, som lyfter in brandsäkerhetsinformationen direkt i BIM-processen och dess integrerade arbetsflöden.

– I vårt nära samarbete med Symetri blev det därför snabbt tydligt – en självklarhet – att vi även skulle addera Naviate Bimfire och digitalisera brandskyddsinformationen också, nu när kommunen upphandlar ett nytt fastighetssystem och startar från grunden, berättar Johan Engvall. Naviate Bimfire är ett väldigt smidigt och enkelt verktyg att arbeta med och kommunen är försäkrad om att även brandskyddet finns korrekt dokumenterat och tillgängligt i kommunens ritningar, exakt när det behövs.

Utmaningar

Varje år måste Sveriges kommuner gå igenom sitt fastighetsbestånd för att inventera brandskyddet. I de fall det har skett ändringar i en byggnad måste de ritningarna göras om från grunden, vilket naturligtvis är tidskrävande. 

Lösningar

När Kalmar kommun bestämde sig för att upphandla ett nytt fastighetssystem var det en självklarhet att även inkludera brandskyddet. Samtidigt togs en rad strategiska beslut för att göra det möjligt; alla brandskyddsritningarna över kommunens befintliga byggnader ska digitaliseras och vid nybyggnation ska kommunen från och med nu ställa krav på brandskyddsritningar i BIM.

För att kunna genomföra detta har Kalmar Kommun valt att investera i Naviate Bimfire.

 

Fördelar

Genom att koppla BIM-data till sitt nya fastighetssystem vill Kalmar kommun göra korrekt och uppdaterad brandskyddsinformation tillgänglig för alla som arbetar med kommuns byggnader.

­Det kommer att spara både tid och arbete. Men framför allt ökar säkerheten och tryggheten i fastigheterna med ett uppdaterat och korrekt brandskydd, vilket  mycket väl kan vara det som räddar liv. 

Katarina Bosson

Katarina Bosson

Customer Development Manager, AEC Nordic

Kontakta oss

Relaterade kundcase


BIM en förutsättning för hållbar brandprojektering

Brandskyddslaget är ett av Sveriges ledande konsultföretag inom brandskydd och riskhantering. I sin ständiga strävan att utmana både sig själva och branschen satsar nu bolaget på BIM inom brandskyddsprojektering i 3D. Brandskyddsbranschen har fler... Läs mer